Det kan gis årlige tilskudd til drift og skjøtsel og investeringstilskudd til engangstiltak for å fremme kulturlandskapsverdiene.
Tiltakene og tilskuddet knyttes til Forvaltningsplan for Frostating utvalgte kulturlandskap og Forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte Kulturlandskap i jordbruket og verdensarvområdene Vegaøyan og Vestnorsk fjordlandskap (Landbruksdirektoratet – 2019).
Midlene til tiltak i Frostating utvalgte kulturlandskap skal brukes til – jfr forskriften § 3 :
- Restaurering og skjøtsel av arealer
- Istandsetting, vedlikehold og skjøtsel av bygninger med kulturminneverdi og andre kulturminner
- Nødvendig planlegging av tiltak
- Kartlegging og dokumentasjon av naturverdier og utarbeiding av skjøtselsplaner
- Kartlegging og dokumentasjon av behov for skjøtsel og sikring av natur-, og kulturminneverdier
- Tilrettelegging for ferdsel og friluftsliv
- Formidling
- Næringsutvikling i Frostating utvalgte kulturlandskap
- Felles tiltak av samfunnsmessig verdi for Frostating utvalgte kulturlandskap
- Andre tiltak som fremmer formålet med ordninga
Søknad om tilskudd :
Grunneiere, privatpersoner og organisasjoner kan søke om tilskudd til tiltak innenfor formålet for Frostating utvalgte kulturlandskap og som prioriteres av Samarbeidsgruppa for UKL-området.
Tilskuddsandelen skal normalt ikke overstige 70% av kostnadene og kan variere mellom 20-70 % ut fra hvilken egennytte søker har av tiltaket. Det kan gis tilskudd til beiting på arealer etter fastsatt beløp pr dekar. Tilskuddssatsen er den samme som for RMP-tilskudd. Det må opplyses om dyreslag og antall dyr i søknaden. Dette tilskuddet knyttes til søknad om produksjonstilskudd – PT og regionale miljøtilskudd – RMP.
For tiltak på bygninger med kulturhistorisk verdi som brukes til private formål, kan det gis tilskudd på inntil 50 % ved høy verneverdi og bruksområde for bygningen. Ved søknad om tilskudd til bygninger skal det foreligge en tilstandsvurdering av bygningen/e i søknaden ved prioritering av tiltak.
Til felles tiltak og tiltak med stor samfunnsnytte kan, det gis tilskudd over 70 %. For kartlegging og planlegging og tiltak med fokus på å ivareta fellesgoder og samfunnsverdier, kan det gis 100 % tilskudd. Eksempelvis - skjøtsel av kulturminner og biologisk mangfold og tilrettelegging for publikum i form av skilting, tilrettelegging og opparbeidelse av stier i et folkehelseperspektiv.
Det kan gis tilskudd til formidling av verdiene i Frostating Utvalgte Kulturlandskap. Tilskuddet kan gis inntil 100 % tilskudd alt etter formålet i søknaden, og tilskuddet vurderes etter budsjett i søknaden.
Søknad om tilskudd er enkeltvedtak og saksbehandles av Frosta kommune. Vedtaket kan påklages og en eventuell klage sendes Frosta kommune. Det søkes om tilskudd elektronisk via Altinn.
Det oppfordres til å søke samfinansiering med andre ordninger der det er mulig.
Søknadsfrister : 1. mai og 1. oktober.
Krav om vedlegg til søknaden – jfr søknadsskjema :
- Budsjett/kostnadsoverslag - Søknadsbeløp
- Finansieringsplan - Kart
- Forretningsplan ved søknad om næringstiltak - Bilder
- Tilstandsrapport ved søknad om bygninger
Skriftlig tillatelse om gjennomføring av tiltaket fra grunneier eller rettighetshaver skal følge søknaden. Alle tiltak skal gjøres i tråd med Plan-, og bygningslovens bestemmelser.
Rapportering og utbetaling :
Frist for gjennomføring av tiltak er normalt 2 år fra tilskudd blir innvilget. Etter søknad kan denne fristen utvides til fem år. Det rapporteres om måloppnåelse og bruken av tilskuddet på skjema fastsatt av Landbruksdirektoratet i agros.no etter de frister som er gjengitt i vedtaksbrevet.
Utbetaling av tilskudd skjer etter skriftlig anmodning til Frosta kommune. Deler av tilskuddet kan utbetales i løpet av tiltaksperioden. Minst 25% av tilskuddet holdes tilbake inntil tiltaket er fullført, og sluttrapportering er godkjent.
Tilskudd som ikke er brukt i samsvar med tildelingsvedtaket, kan kreves tilbakebetalt.
Retningslinjer for tilskudd i Frostating utvalgte kulturlandskap er vedtatt av Kommunestyret, 26.05.2020 i sak 26/20.