Kommunen får inn mange spørsmål fra innbyggere. Og noen ganger opplever vi at innbyggeren ikke kjenner til sitt eget ansvarsområde. Et spørsmål vi ofte får er om kommunen kan legge igjen snø i innkjørselen og på tomten deres, og svaret på dette er faktisk ja.
Snøbrøyting av veier og gangveier fører til snø i private avkjøringer, og den enkelte grunneier har ikke lov til å føre snøen tilbake til vei, fortau og gangstier. Offentlige veier er en viktig del av et moderne samfunn. Snø fra innkjørsler som føres ut i veiarealet skaper farlige situasjoner, og er derfor ikke tillatt.
Vegmyndigheten har stor forståelse for at det kan oppleves irriterende for en grunneier å få snø brøytet eller frest inn på eiendommen. Av hensyn til fellesskapet ber vi imidlertid om at grunneiere flytter denne snøen til andre steder på egen eiendom, ikke ut igjen på fortauet eller ut i kjørebanen. Der blir den jo liggende på en vei som nettopp er brøytet og skaper problemer og vanskelige forhold for fotgjengere og bilister.
Lovlighetsvurderingen av veimyndighetenes rett til å brøyte/frese inn på privat eiendom er skissert i brev fra Statens vegvesen Vegdirektoratet til Statens vegvesen Oppland av 10. februar 1989 (PDF, 154 kB). I tillegg vises det til Samferdselsdepartementets brev av 9. desember 1969 til vegsjefen i Hordaland. (PDF, 182 kB)
Det forhold at naboer til offentlig vei får snø og annet inn på sin eiendom som følge av ordinær snøbrøyting/-fresing av veiområdet, er som klar hovedregel innenfor tålegrensen for ulemper og skader etter naboloven, forutsatt at arbeidet gjøres på en forsvarlig og etter omstendighetene tilstrekkelig hensynsfull måte. Sagt på en annen måte forutsettes det at eier av gjerder, hekker, trær, garasjer og andre innretninger på naboeiendom må tåle konsekvensene av normalt og forsvarlig vintervedlikehold av vei uten erstatning, og at kommunen eller utførende entreprenør ikke kan holdes ansvarlig dersom skade likevel skulle oppstå ved ordinær drift. Det er bare ved overskridelse av tålegrensen at erstatningsansvar er aktuelt etter naboloven.
Ved unormalt store snøfall eller når det kommer unormalt mye snø over lengre tid, oppstår ekstra utfordringer for veimyndigheten for å kunne opprettholde tilfredsstillende fremkommelighet og trafikksikkerhet. Under slike forhold må naboer til vei tåle enda mer av ulemper og skader enn det som gjelder under mer normale eller moderate vinterforhold. Tålegrensen etter naboloven er med andre ord tøyelig/flyttbar avhengig av de til enhver tid konkrete, foreliggende omstendigheter, jf. vurderingskriteriene i naboloven § 2, 2., 3. og 4. avsnitt.
Skade eller ulempe pga. snø som brøytes eller freses inn på naboeiendom inneholder salt- og/eller sand og grus som må fjernes fra privat eiendom når våren kommer, ligger i de aller fleste tilfellene innenfor tålegrensen for ulemper og skader, og utløser normalt ikke erstatningsansvar. Det at veier og veiområder eventuelt brøytes i større bredde enn før, eller at moderne brøyteredskap kaster snøen lenger ut enn det som var tilfellet tidligere, er heller ikke ansvarsbetingende.